trešdiena, 2013. gada 4. decembris

Rietumeiropu plosa orkāns; Latviju šķērsos ciklona centrs, bet lielā vētra paies garām.


Rietumeiropu plosīs orkāns; Latviju šķērsos ciklona centrs



Pēc LSM.lv materialiem

Trešdienas vakarā pie Islandes krastiem strauji sāks veidoties spēcīgs ciklons, kas turpmākajās divās dienās lielā ātrumā pārbrāzīsies pāri Eiropai, nesot daudz postījumu – brīdina Vācijas meteodienests.

12:04 Šeit var sekot ciklona virzībai. Ar "T" atzīmēts ciklona centrs.

Supervētras XAVIER daži foto no ziņu portaliem...









 | Laika ziņas

22:32 Kurzemē sācies putenis. Stiprākās brāzmas Liepājā - 22 m/s. 50 km pirms Liepājas brauktuve pārklāta ar sniegu. Stiprs putenis.
20:18 Vēja ātrums brāzmās Vācijā kalnos sasniedzis 43m/s, Baltijas jūras piekrastē 38m/s, liecina Vācijas meteodienesta informācija
19:44 Satelītattēls. Uzņemts Plst 19:15 pēc Latvijas laika (sat24.com)
19:22 Līdz plkst. 19:00 spēcīgākās vēja brāzmas Latvijā bijušas Liepājā - 22m/s (LVĢMC)
19:20 Lidmašīna mēģina piezemēties Londonas lidostā Getvikā spēcīgā vējā, tomēr tas neizdodas. Pilots nolemj pacelties atpakaļ gaisā.
19:07 Postījumi Lielbritānijā

18:20 Lielbritānijā vēji kļūst lēnāki. Pamazām atjauno dzelzceļa satiksmi Skotijā, ziņo BBC.
17:30 Lielbritānijā otrais vētras upuris. Vīrieti Retfordā nogalinājis vēja gāzts koks, vēsta BBC
17:22 Liepājas ostā vēja ātrums brāzmās sasniedzis 21m/s, citviet piekrastē pārsvarā 15-18m/s, iekšzemē 7-14m/s (LVĢMC)
16:47 "arBaltic" atceļ arī reisi no un uz Kopenhāgenu
16:23 Plūdu skartās un apdraudētās vietas Lielbritānijā
16:08 Lidostas Nīderlandē, Vācijā un Dānijā atceļ avioreisus. Hamburgas lidostas informācija tablo:


15:34 Plūdi Lielbritānijā


15:27 Jaunākā laika prognoze nākamajai naktij un rītdienai. Maksimālās vēja brāzmas Kurzemes dienvidrietumos līdz 25-29m/s, citviet valstī pārsvarā 15-20m/s.
15:00 Sāk applūst arvien plašākas piekrastes daļas Vācijā. Attēls no tīkla kameras piekrastē Vācijas galējos ziemeļos pie Dānijas robežas Dagebulles pilsētiņas.
14:53 Lielbritānijā vairāki gadījumi, kad vējš apgāž kravas automašīnas


14:20 Laika apstākļi Eiropā ietekmē arī lidostas "Rīga" darbu. Atcelts reiss Rīga-Amsterdama-Rīga. Turpmāk iespējama vēl citu reisu atcelšana. Aviokompānija "airBaltic" aicina cilvēkus pirms došanās uz lidostu pārliecināties vai paredzētas reiss nav atcelts

14:05 Skotijā trauksme uz ceļiem samazināta no 4. - visaugstākā uz 3. līmeni, kas nozīmē, ka pārvietoties ir riskanti, tomēr vajadzības gadījumā to var darīt. Vējš vēl vētrains, bet lēnāks nekā no rīta.Policija un glābšanas dienesti izbrauc uz ceļiem novēkt kokus un labot ceļa zīmes, vēsta BBC

14:20 Laika apstākļi Eiropā ietekmē arī lidostas "Rīga" darbu. Atcelts reiss Rīga-Amsterdama-Rīga. Turpmāk iespējama vēl citu reisu atcelšana. Aviokompānija "airBaltic" aicina cilvēkus pirms došanās uz lidostu pārliecināties vai paredzētas reiss nav atcelts
14:05 Skotijā trauksme uz ceļiem samazināta no 4. - visaugstākā uz 3. līmeni, kas nozīmē, ka pārvietoties ir riskanti, tomēr vajadzības gadījumā to var darīt. Vējš vēl vētrains, bet lēnāks nekā no rīta.Policija un glābšanas dienesti izbrauc uz ceļiem novēkt kokus un labot ceļa zīmes, vēsta BBC
13:55 Attēls no tīkla kameras vēja ģeneratoru parkā Ziemeļjūrā

13:40 Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvalde oficiālajā brīdinājumā vēsta, ka šovakar un naktī vēja brāzmas Lietuvas piekrastē būs 28-32m/s stipras
13:38 Latvijā vējš līdz šim par 3-5m/s lēnāks nekā prognozēts Stiprākās vēja brāzmas līdz plkst. 13:00 jūras piekrastē Kurzemē sasniegušas 15-18m/s.
13:10 Spēcīgākās vēja brāzmas virzās līdz ar ciklona aukstās atmosfēras frontes radītiem pērkona negaisa mākoņiem. Tie šobrīd šķērso Ziemeļjūru.Karte ar fiksēto zibeņošanu Eiropā


13:00 Jau kritušas un vēl kritīs neskaitāmas svētku egles ciklona skarto reģionu pilsētās


12:50 Vētra ar pilnu sparu sāk plosīties Ziemeļjūrā. Vēja brāzmas sasniedz 35-50m/s, liecina informācija no metoeorloģiskajām stacijām
12:31 Satelītattēls, uzņemt plkst. 11:37 pēc Latvijas laika (SMHI/NAW-SAF)
12:25 Ciklona virzība no šī brīža līdz svētdienas vakaram (LVĢMC)

12:13 Lielbritānijā pirmais vētras upuris. Smagās automašīnas šoferis gājis bojā, kad stiprais vējš apgāzis automašīnu, vēsta BBC.
12:04 Šeit var sekot ciklona virzībai. Ar "T" atzīmēts ciklona centrs.
11:55 Jaunākās prognozes visiem meteoroloģiskajiem modeļiem līdzīgas. Stiprākais vējš Latvijas teritorijā būs dažas stundas pēc pusnakts Kurzemes dienvidrietumos, kur brāzmas sasniegs 25-30 metrus sekundē. Citviet tas būs lēnāks.
Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra uz ECMWF modeļa balstītā prognoze nākamajai naktij plkst. 2:00
Lietuvas Hidrometeoroloģijas pārvaldes uz Hirlam modeļa balstīta prognoze nākamajai naktij plkst. 2:00
11:25 Vācijas meteodienests: Vācijas ziemeļrietumu daļā laika apstākļi faktiski būs ekstrēmākie, kādi tur vispār ir iespējami. Brīdinājumu karte.
11:15 Stiprākās vēja brāzmas Latvijā līdz plkst. 11:00 fiksētas Liepājas ostā - 18m/s (LVĢMC)
11:00 Visā Skotijā apturēta vilcienu satiksme, jo operators "Network Rail" uzstkata laika apstākļus par pārāk bīstamiem, lai turpinātu darbu, vēsts BBC
10:45

10:42 Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs prognozē, ka Latvijā spēcīgākais vējš būs naktī uz piektdienu Kurzemes dienvidrietumos, kur dienvidrietumu vēja brāzmas pastiprināsies līdz 25-28m/s. Kurzemē šonakt izveidosies līdz 5 centimetriem bieza sniega kārta, citviet tā būs mazāka. Brīvdienās turpinās snigt, bet pašreizējās prognozes liecina, ka biezākais sniegs brīvdienās būs Vidzemē - līdz 7 centimetriem, tomēr tā kā snigšana būs lokāla, vietām pastāv iespēja arī uz biezāku sniegu.
10:15 Vētras stipruma vēja brāzmas sasniedz Igaunijas salas. Līdz plkst. 10:00 tur fiksētas brāzmas līdz 22m/s. Latvijas piekrastē joprojām vējš nav stiprāks par 14-16m/s. Rīgā vējš nav stiprāks par 8m/s.
10:10 Londonā aizver slūžas Temzā, lai mazinātu ūdens līmeņa kāpumu. Dažās vietās Lielbritānijas austrumu piekrastē ūdens līmenis var būt augstākais kopš 1953. gada, vēsta BBC.
10:05 Raidsabiedrības BBC tiešraide un jaunākā informācija par vētru Britu salās. Traucēta satiksme, tūkstoši mājsaimniecību bez elektrības, plūdi
9:50 Dažviet Lielbritānijas piekrastē lielākie plūdi pēdējo 30 gadu laikā; Skotijas kalnos brāzmas līdz 63m/s, vēsta Lielbritānijas mediji
9:30 Eiropas valstīs šodien izplatīto brīdinājumu karte. Brīdinājumi par vētru, puteni un plūdiem piekrastē (meteoalarm.eu)

9:20 Stiprākās vēja brāzmas Latvijā līdz plkst. 9 bija Liepājā un Rucavā - 16m/s, citviet piekrastē 10-13m/s, pārējā valstī 4-9m/s (LVĢMC)
9:09 Skotijas kalnos fiksētas vēja brāzmas 51 m/s
9:00 Pamotojoties uz 1962. gada februārī piedzīvotu orkānu, Vācijas varas iestādes aprēķinājušas, kuras teritorijas applūdīs šajā vētrā.

Vācijas ziemeļu piekrastē gatavojas plūdiem, ko izraisīs ūdens līmeņa celšanās stiprā vēja ietekmē
Lai arī Britu salas, Nīderlande, Vācija un Dānija šoruden jau pieredzēja spēcīgu ciklonu, kas atnesa orkāna stipruma vēja brāzmas, kas vietām pat tika fiksētas kā spēcīgākās kopš meteoroloģisko novērojumu sākuma, arī šis ciklons varētu ierindoties pēdējo desmitgažu spēcīgāko vidū.
Ciklona trajektorija atšķirsies no oktobra beigās piedzīvotā ciklona trajektorijas. Pašreiz aprēķinātā ciklona trajektorija Latvijai ir samērā veiksmīga – ticamākā ir versija, ka ciklona centrs, kurā ir lēni vēji un brīžiem valda bezvējš, šķērsos tieši Latviju.

Tik spēcīgā ciklonā robeža starp lēno vēju zonu centrā un postošām orkāna brāzmām virpuļa malā ir ļoti krasa, pastāv liela iespēja, ka Liepāja piedzīvos vienus no spēcīgākajiem vējiem kopš 2005. gada orkāna.
Vairums meteoroloģisko modeļu aprēķinu liecina, ka laika posmā no ceturtdienas vakara līdz sestdienas vakaram lielākajā Latvijas daļā vēja brāzmas nebūs spēcīgākas par 18–23 metriem sekundē, jūras piekrastē Kurzemē ap 25 metriem sekundē. Izņēmums ir Dienvidkurzemes piekraste, ko var skart postošie vēji – Liepājā un uz dienvidiem no tās vēja brāzmas var pārsniegt 30 metrus sekundē.
Baltijas jūras centrālajā daļā vējš brāzmās sasniegs vismaz 35–40 metrus sekundē un, visticamāk, pat vēl nedaudz vairāk. Tik stiprs vējš Baltijas jūrā nav katru gadu ierastajās rudens ziemas sezonas vētrās.
Ciklona uzvedību mūsu reģionā neparastāku un grūtāk prognozējamu dara fakts, ka tas virs Baltijas strauji zaudēs savu kustības ātrumu. No Islandes piekrastes līdz Baltijas jūrai tas atnāks 24 stundu laikā, bet, lai ciklona centrs šķērsotu daudz mazāko attālumu no Baltijas jūras Zviedrijas krastiem līdz Latvijas austrumiem, tam būs vajadzīgs aptuveni tikpat daudz laika.
Ciklona centra novirze pat par 100–200 kilometriem uz ziemeļiem no pašreiz prognozētā ceļa Latvijai var nozīmēt plašāku, ilgstošāku, un kas ir būtiski – krietni spēcīgāku vētru.
Kartē viens no scenārijiem, kurā redzams, ka ciklona virpuļa centrs piektdien atrodas virs Latvijas vidienes. 
Spēcīgākie vēji skars Baltijas jūras dienvidaustrumu daļu, ļoti iespējams, ka arī Kurzemes dienvidrietumus.
Citviet Eiropā, kur pāri brāzīsies vētra, prognozētās vēja brāzmas ir pat 40–50 metri sekundē. Skotijas kalnos, kā arī kalnos Vācijas ziemeļdaļā un atklātā Ziemeļjūras krastā Dānijā un Vācijas ziemeļos brāzmas vietām pārsniegs 50 metrus sekundē.
Informatīvi:
Visā pasaulē lietoto vēja stiprumu raksturojošo Boforta skalu, Latvijā izmanto mazliet modificētu. Pēc Boforta skalas par vētru uzskatāms vējš, kura vidējais ātrums desmit minūtēs ir 21 metrs sekundē un vairāk, bet par orkānu sauc vēju, kura vidējais ātrums ir 33 metri sekundē un vairāk. Latvijā šos apzīmējumus lieto vēja brāzmām, proti, ja kaut viena brāzma sasniedz 21 metru sekundē, to sauc par vētru.
Tas tādēļ, ka mūsu reģionā tik stiprs vējš (ar vidējo ātrumu 21 metrs sekundē) ir reta parādība, bet vidējais vēja ātrums 33 metri sekundē pie mums nekad nav reģistrēts. Tomēr, tā kā vēji pie mums rada postījumus, pieņemts pēc Boforta skalas klasificēt vēja brāzmas.
Līdzīga prakse ir arī citviet Eiropā, piemēram Vācijas meteodienests plašā reģionā valsts ziemeļos izsludinājis orkāna brāzmu brīdinājumu.
Latvijā atsevišķu vēja klasifikāciju būtu nepieciešams ieviest piekrastei un iekšzemes rajonos, jo 25 metrus sekundē stipras vēja brāzmas jūras krastā nerada tikpat kā nekādus postījumus, bet Latgalē tik stiprs vējš ir reti un lauž daudz koku un posta ēkas.
Lielā vetras postijumu galerija no dažadiem ziņu portāliem.
Pilna galerija ir raksta apaksā!











































Nākama diena...











1 komentārs:

  1. Labdien.
    Es esmu aizdevējs atzina gandrīz visos kontinentos un man ir 25.720.000 €, kas būs mani privāto īsā un ilgā termiņā, sākot no 1000 € līdz bezgalībai jebkuram nopietni spējīgs izdarīt pareizu un labu atlaidi fondus aizdevumu kapitālu. 3 % procentu atkarībā no gatava summa gadā jo īpaši būs nepārkāpj likumu par augļošanu. Jūs varat maksāt vairāk nekā 5 līdz 25 gadiem vai vairāk, atkarībā no gatava apjoma maksimums. Lai iegūtu vairāk informācijas, jūs varat sazināties ar mani pa e-pastu: leferfrancisjean@gmail.com

    AtbildētDzēst