svētdiena, 2013. gada 1. decembris

Vētra Rīgā 1. decembrī.

Svētdienas rītā Latvijā pastiprinās rietumu, dienvidrietumu vējš - Kurzemes rietumu piekrastē un Ziemeļvidzemes piekrastē gaidāmas brāzmas līdz 20-23 metriem sekundē (m/s), liecina meteoroloģiskā informācija.Svētdienas pēcpusdienā vēja brāzmas Baltijas jūrā sasniegušas 30 metrus sekundē, liecina Zviedijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta dati.Igaunijas salās līdz plkst. 17 spēcīgākās brāzmas sasniedza 27 metrus sekundē. Latvijas piekrastē pārsvarā 15-21 metri sekundē, vienīgi Saldū lietus un slapja sniega laikā uznākušas īslaicīgas stiprākas brāzmas līdz 25 metriem sekundē. Stiprākās brāzmas gaidāmas nakts vidū un otrajā pusē. Iekšzemē 16-21 metrs sekundē, jūras un līča piekrastē 23-28 metri sekundē.Vētra būs labi jūtama arī Rīgā, jo pūtīs ziemeļrietumu, lūzīs koku zari un postījumi būs vieglākas konstrukcijas veidojumiem, piemēram, reklāmas stendiem un celtniecības sastatnēm.
Šāda vēja virziena dēļ arī Daugavā celsies ūdens līmenis – par aptuveni metru, tā liecina prognoze, līdz ar to applūdīs zemākās piekrastes vietas, bet apdzīvotas teritorijas tomēr nav apdraudētas.Rīgā palaikam gaidāmi nokrišņi, brīžiem iespējami stipri nokrišņi. Dienvidrietumu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 17 m/s, vēlā svētdienas vakarā un naktī uz pirmdienu gaidāmas ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 24 m/s, Rīgas līča piekrastē - līdz 27 m/s

Satelitatteli,radara dati un daži registretie zibeņi.




Ap 3:00 naktī vētras brāzzmas Rīgā, Zolitudē sasniedz savu kulmināciju un spriezot pec gaudām un trokšņa sasniedz apmēram 22-26 m/s, varbūt kāda brāzma arī vairāk... Ar blikški nolūzt koks pie mājam smuki nokritot starp 2 mašinām...

Valsts lielākajā daļā naktī reģistrētas vēja brāzmas līdz 17-24 m/s, stiprākas vēja brāzmas bija jūras malā, tostarp 29 m/s Ventspils ostā. Liepājā LVĢMC meteostacijā reģistrētas brāzmas līdz 20 m/s, bet «Latvenergo» meteostacijā – līdz 30 m/s. Igaunijas piekrastē vēja brāzmu spēks sasniedza 32 m/s. Vairāk postijumu ir valsts centrālajā un austrumu daļā, kur vējš lauzis vairāk koku un nodarījis lielākus postījumus elektrolīnijām, saglabājas ļoti stiprs un auksts ziemeļu, ziemeļrietumu vējš.
Rīgā stiprākās vēja brāzmas reģistrētas trijos naktī, kad pilsētas centrā tās sasniedza 24 m/s, vēl nedaudz lielāks vējš skāra pilsētas ziemeļus. Ūdens līmenis Daugavā nakts sākumā pakāpās aptuveni 120 centimetru virs normas, vēlāk tas sāka pazemināties.
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Viktorija Šembele informē, ka šonakt un no rīta ugunsdzēsēji glābēji jau 80 reizes devušies likvidēt spēcīgā vēja radītās sekas. Piecdesmit piecos gadījumos ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama, lai no nogāztiem kokiem atbrīvotu ceļa braucamo daļu. Vairākas reizes ugunsdzēsēji glābēji ir noņēmuši vēja atrautus reklāmas plakātus, atbrīvojuši no kokiem automašīnas un noņēmuši atrautas ēku jumtu konstrukcijas. Visvairāk izsaukumu, kopskaitā 58, saņemti no Rīgas un Rīgas reģiona. Siguldā koks uzkritis kādai mājai, bet Rīgā, Šarlotes ielā, koks uzkritis trim automašīnām.
Šorīt stiprais vējš nopūtis būvniecības stalažas Rīgā uz Stabu un Barona ielu krustojuma.  






Rīgā, Siguldā un arī vietām citviet šodien kopā ar dažādiem nokrišņiem bija arī zibens un pērkons. Šovakar daudzviet apledojuši autoceļi.
RT @VSIA_LVGMC: Ventspilī ZR vēja brāzmas sasniegušas 27,4 m/s, Liepājas ostā 26 m/s. Rīgā Daugavgrīvas novērojumu stacijā 22 
Vakars pirms vētras- vareni gubumākoņi un laktas, sarkans saulriets mākoņos...


























Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru