sestdiena, 2012. gada 8. septembris

8. septembris: Rudenīgi negaisi dažviet Latvijā

 Dienas laikā - joprojām esam uz D no dažiem ciklona virpuļiem. FEE ciklons jau ir virs Krievijas ZR daļas, bet tam aizmugurē šajā vakarā saveidojies vēl viens ciklons. Tas ar centru virs Somijas, un tamdēļ attiecīgi rudenīgs laiks ir pie mums.Latvijā hēcpusdien, vakarā vietām stipras lietusgāzes, krusa un vētra. Pastiprinās vējš, nāk fronte . (Igaunija piekrastē trīs stacijās bija 25-27 m/s). Vēja dēļ pāris tūkstoši mājsaimniecību bez elektrības, galvenokārt Limbažu un Salacgrīvas novadā. Arī naktī vietām vēl būs lietus, krusa, vētra. Dazus zibeņus, visai patālus manija ZR no Rīgas . No Liepajas, Saldus, Limbažiem ziņas par negaisiem, pērkona rūcieniem.
 Rīgu lietus sasniedza pievakarē, nāca lēni, ar sienas mākoni un gāza diezgan stipri,ar vēja brāzmām.



 Zemāk dāžas radara bildes un zibeņošanas kartes, bildes no sienas mākoņa Rīgā.






 Ap 1:00 Riggu skāra   neliels, bet visai aktīvs negaisa mākonis. Trīs visai tuvi un skaļi spērieni, spēciga lietusgāze un krusa!!!
Pirms brīža mani pamodināja skaļi pērkona dārdi, pat vairāku auto signalizācijas ieaurojas, kamer pa miegam meginaju saprast kas tas isti ir par troksni-sekoja jauns spilgts uzpleksnijums un dārdi... Pa palodzi sāka bungāt lietus ļoti rupjam lasem un nu jau gāza īsta vasariga lietusgāze,pāmatīgs gāziens, pec brīža arī krusa, diezgan stipra, domaju lidz zirņa lielumam,, troksnis pamatigs, un pa retam zibens un pērkoni, pāris visai tuvu... viss beidzas tikpat ātri, ka sakas un nu jau zvaigznes redz, bet pagalms pieliets pamatigi :)
Daži radara uzņemumi kur redzams mākonitis:


Sestdienas vakarā un pagājušajā naktī Kolkā reģistrētas vēja brāzmas līdz 21, Ainažos - 22, Ventspils ostā - 24 m/s. Rīgas centrā 17 m/s.        RĪGĀ ar ZR VĒJIEM DARBOJAS LĪČA EFEKTS/

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru