ceturtdiena, 2013. gada 9. maijs

NEGAISU SEZONAS 2013/ pārliecinoša atklāšana. Negaiss GARJĀNIS

Negaisu fronte GARJĀNIS * novērota virs Latvijas rietumu daļas ka vairāku negaisa šūnu kopums.   9. maija dienas un vakara garumā, īsts negaisu konvejiers, kad vairāki negaisi vienotā frontē nāca pāri no D, DR puses un arī  radās uz vietas un sekoja cits citam  virs vienas teritorijas. Pievakare negaisi nedaudz skāra arī valsts centrālus rajonus un daļu Vidzemes. Tikmēr Latvijas austrumu pusē skaidra un karsta diena. Kopumā skaists un pārliecinošš 2013. gada negaisu sezonas pieteikums :)



*GARJĀNIS- šī bloga autora piešķirts vārds šim negaisam . Turpmāk ievērojamiem negaisiem dosim arī savus vārdus :)
Prognoze:
 Ceturtdien,9.maijā Latvijā gaisa temperatūrai pakāpjoties vietām līdz +25…+29 grādiem, gaidāms pamatīgs karstums. Kopumā  gaisa temperatūra gaidāma robežās no +20 līdz +29 grādiem. Gaisa temperatūra Latvijā būs viena no augstākajām Eiropā. Tik liels karstums gaidāms vēl Spānijas dienvidos un, iespējams, vietām Polijā. Rīgā šī diena, ļoti ticams, būs karstākais 9.maijs vēsturē. Gaiss pēcpusdienā sakarsīs līdz +28..+29°, līdzšinējais rekords +27,8° 1969.gadā. Šodien un rīt no DR uz ZA virzīsies daži pērkona negaisa mākoņi. Šodien stiprākie negaisi Kurzemē un centrālos rajonos, rītdien  vairāk skars Vidzemi un Austrumu rajonus. Vietām negaiss var būt stiprs un postošs, ar brāzmainu vēju, pat lokālu vētru, krusu. Rīgā lielāka negaisa varbūtība šovakar un naktī uz piektdienu.

ŅOTIKUMU GAITA:  satelitatteli, radarbildes, zibens izlādes kartes.
10:00 

12:00

14:00 -18:00







Negaiss GARJĀNIS Rīgā (mana galerija)

no rīta un dienas pirmā pusēs kaidrs un karsts laiks,gaisa temperatūra sasniedz +26...+29 grādus, kas ir visu laiku novērojumu 9. maija karstuma rekords Rīgā.




Pēcpusdien strauji attistās gubumākoņi un vairākas negaisu šūnas iet garām Rīgai ZR , Jūrmalas pusē.Tikmēr pretejā pusē ir skaidras debesis.


 Negaisa mākoniem pievienojas arī masīvi dūmi no degosam Spilvas pļavām...









Ap 17:00 debesis satumst ,liekas melni negaisa mākoņi nāk virsū, paliek tumšs un saceļās vējš










Saceļās īsta smilšu vētra, brāzmains vejš nes putekļus, smiltis un dažadas drazas pa gaisu, pilsetu pārnem putekļi un smiltis. Tomēr no lietus vien dažas rupjas piles, viss atkal aiziet zibeņodams turpat ZR virzienā, uz Jūrmalas un liča pusi...Gaisa temperatūra ļoti strauji noslīd vairāk kā par 10 gradiem, paliek auksts, vairs tikai +16 grādi!















 Vakara gaitā vēl vairāki mazāki negaisa mākoņi ziveņodami paiet garām turpat Jūrmalas un Līča pusē,daži skaisti zibeņi, vakarā un nakts sākumā mērens silts lietutiņš jau bez negaisa beidzot sasniedz arī Rīgu






Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru