ceturtdiena, 2013. gada 19. septembris

Negaisi 19.septembrī.

Skaista un silta vasaras diena septembra otrajā pusē! :) Gaiss iesila līdz +19...+22 grādiem,debesis dūmakainas,saule ka caur plīvuru. Pēc vakardienas lietus gaiss mitrs un nedaudz sutīgs.Pēcpusdien sāka strauji attistities un vairākrietumupusē jauveidojas CB torni,kas bija ne visai lbi saskatāmi dūmakaino padebešu dēl. Vakarā no Lietuvas puses nāca negisu fronte pāri Kurzemei, Zemgalei nesot intensivu zibeņošanu un lietusgāzes. Rīgai tuvu,bet paiet garām. Vidzemē un Latgalē bez lietus.

Viena aculiecinieka negaisa aprāksts:
Esmu veiksminiece-šovakar braucām uz Eleju/Jelgavas novads/Braucām pretim kolosālam negaisam ar izteiktiem zibeņiem,redzējām uz pusēm gareniski pāršķeltu egli ceļmalā,tad satikāmies ar lietu,spēcīgu gāzienu jau aiz Jelgavas.Atpakaļceļā ap Jelgavu aap 20 cēlās bieza migla ,bet tik silta ,ka atgādināja tvaikus,visu ceļu izskatījās ka virs Rīgas smagi zibeņo,pārsvarā rūsa,daži ar mākoņi zeme zibeņi .Bet Pārdaugavā izrādījās ka nav nolijis ne piles.Par fotografēšanu nevarēja būt ne runas,redzamība švaka.

Laika vērotajs no Pilsrundales:
 T. paaugstinājās līdz 22 grādiem. Bet drīz sāka rasties zemie gubmākoņi. Kad gāju mājās pusdienā, tie jau pārklāja visu debesi.Pēcpusdienā tiem radās melnas apakšas. Un bija redzamas to virsotnes, kas pacēlās kā torņi virs inversijas slāņa mākoņiem. Kāds liels, tumšs lietusmākonis aizgāja garām gar R pusi. Bija dzirdams tāls pērkona rībiens. Mums trāpīja tikai ļoti īslaicīgs lietus no lielām pilēm. Pievakarē debesis bija nomākušās, bet bez lietus. Jau krēslā no A puses nāca iespaidīgi mākoņi, kuriem pa priekšu vēlās neliels sienas mākonis. Aiz tā nāca īstais negaiss ar zibeņošanu. Zibens izlādes reizi 1-2 min. Reizē ar lietu uzbrāzās arī spēcīgs vējš. 

Mani foto no Rīgas.
















Radars,zibeņošnas kartes un satelits.






Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru