otrdiena, 2015. gada 1. septembris

1. SEPTEMBRIS 2015.lIETUSGĀZES UN NEGAISI UZ SILTĀS FRONTES.

Esam JONAS ciklona silta sektora malā, Latviju no DR puses šķērso silta atmosferas fronte nesot masīvu lietu un negaisus.
 1.septembrī Latvijā gaidāma ļoti neparasta situācija: piezemes slānī pūtīs A vējš, pusotra kilometra augstumā - D vējš, piecu kilometru augstumā - R vējš. Šādos apstākļos var izaugt spēcīgi negaisa mākoņi, milzu krusa un virpuļviesuļi, nerunājot par lietusgāzēm. Par laimi, nestabilitāte būs samērā maza, to ierobežos mākoņi, relatīvi zemā gaisa temperatūra un mitrums, līdz ar to stiprs lietus var izrādīties vienīgā stihija. Nokrišņu daudzums vietām var pārsniegt 30 milimetru, stiprs lietus iespējams arī no rīta, un mākoņi virzīsies no rietumiem uz austrumiem. meteo.lt gaisa temperatūras prognoze 1.septembra pēcpusdienai. No +12° dažviet Vidzemē līdz +34° Lietuvā.



Jau no rīta lietus un negaisi klāt Dienvidkurzemē, Liepajas pusē.



1. septembra diena beidzot ar kādu negaisu Rīgā ;) Nakts apmākusies ar dažam lietus pilināšanas mēģinājumiem. Rīts mākoņains , visai tumšs, debesis klātas videjiem slāņu/gubu mākoņiem, kas veidoja sīku vilnīšu un strīpu rakstus, ap pusdesmitiem no DR, R puses debesis arvien satumsa un nāca tāds plakans neizteiksmigs sienas mākonis, aiz kura sākas diezgan stiprs lietus, velāk lietus lija mazāk, tad ar mainigu intensitāti turpināja līt, velāk lietum arī pievienojas ari zibeņošana un pērkona dārdi, pārsvara patāli, reti un mākoņos, bet bija vismaz divi tuvi un skali spērieni. Uz negaisa beigām lietus arvien pastiprinājas, beigas jau mērena lietusgāze, sausa zeme neuzsuca udeni un daudzviet zālajos izveidojas peļķes, zem kokiem ari slapjums kārtigi tika...zibeņošana gan palika arvien retāk un lietus mitejās, negaisam beidzoties īpatneja mākoņu kustiba- aukstakie slāņu/gubu mākoņi virzijās no R uz A, savukārt zemie mākoņi strauji virzijās šķērsām... Dienas otra puse un pievakare saule mijās ar mākoņiem, diezgan silts un vasarīgs, lietus un negaisi vairs nebija, pievakarē daži tumšaki padebeši bez negaisa pazīmem aizgaja gar DA pusi.


































Kopumā Rīgā nekāds dižs negaiss nebija,bet labi, ka vispar bija, lietus gan šoreiz nolija kārtigi. Jauka diena kopumā.










Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru