piektdiena, 2012. gada 10. augusts

Negaiss ar virpuli 09.08.2012

Pilna un gara galerija ir SĒIT!!!
       

Latvijā atkal virs līča novērots ūdensstabs jeb virpuļviesulis. Šoreiz gan tikai daļēji izveidojies ūdensstabs. Ka jau bija prognozēts ceturtdien un piektdien(10-11. augustā) Latvijas piekrastē bija labvēlīgi apstākļi, lai veidotos ūdensstabi.

Prognoze: Gaisa temperatūrai pazeminoties straujāk nekā ūdens temperatūrai Baltijas jūrā, pastāv iespēja, ka atkal var veidoties ūdensstabi, kādi šovasar Latvijas piekrastē novēroti vairākas reizes Vēsā laika dēļ sāk pazemināties arī ūdens temperatūra, taču jūrā tas notiek lēni, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumi.Tā kā šajās dienās ūdens temperatūra jūrā saglabājas relatīvi augsta, bet virs jūras ieplūst aukstas gaisa masas, rodas labi apstākļi, lai veidotos ūdensstabi, kas šovasar Latvijas piekrastē novēroti vairākas reizes.Virpuļviesuļu enerģijas avots ir siltais jūras ūdens, kas kontrastā ar auksto gaisu strauji iztvaiko, ceļas augšup, radot lokālus, bet lielus lietus-gubu mākoņus, kuros veidojas gaisa cirkulācija, kas var izveidoties kā ūdensstabs.Viens no priekšnosacījumiem, lai veidotos ūdens stabi, ir temperatūras atšķirība starp ūdens virsējiem slāņiem un gaisa temperatūru aptuveni pusotra kilometra augstumā. Ja ūdens ir vismaz 13 grādus siltāks, tad virpuļviesuļi virs ūdens var veidoties.
Piemēram, piektdien gaisa temperatūra pusotra kilometra augstumā būs tikai +4..+5 grādi, liecina meteoroloģiskā modeļa «Global Forecast System» informācija, bet ūdens temperatūra joprojām vietām sasniegs +18..+19 grādu.

Devos pie jūras mākoņu vērojumos ceribā ieraudzīt arī ‘šo parādibu. Un vakarā tas arī izdevies- neliels virpulītis no negaisa mākoņa, kas bija redzams vien pāris minutes… Zemāk bildes no visa vērojuma gaitām, galerija liela :)










































Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru