trešdiena, 2014. gada 12. februāris

12. februāris Īriju plosa orkāns TINI.

 Īrijas sinoptiķi izplatījuši sarkano jeb augstākās pakāpes brīdinājumu par tuvojošos vētru, prognozējot vēja brāzmas līdz 44 metriem sekundē un draudus cilvēku dzīvībai, liecina Eiropas valstu meteoroloģisko brīdinājumu sistēmā «Meteoalarm» publicētā informācija.

Trešdienas pēcpusdienā Velsas ziemeļrietumos reģistrētas vēja brāzmas līdz 48 metriem sekundē, paziņoja Lielbritānijas meteoroloģijas dienests «Met Office».

Vētra vispirms sasniedza Īriju, kur tā nodarījusi plašus postījumus, bez elektrības atstājot 260 tūkstošu mājsaimniecību, vēsta vietējie plašsaziņas līdzekļi. Valsts dienvidu un rietumu piekrastē reģistrētas vēja brāzmas vismaz līdz 43 metriem sekundē. Saskaņā ar raidsabiedrības BBC vēstīto kuģis pie Īrijas dienvidu krasta reģistrējis vēja brāzmas līdz 49 metriem sekundē.
Lieli postījumi ir Īrijas pilsētā Limerikā, kur vēja ātrums brāzmās Šenonas lidostā pārsniedza 40 metru sekundē. Vējš smagi bojājis kādu lidmašīnu, un lidosta vairākas stundas ir slēgta, satiksme apturēta arī Korkas lidostā.
Vējš Īrijā noplēsis jumtus vairākām sabiedriski nozīmīgām ēkām, dažām mājām sagruvušas sienas, vēja sagāzti koki un elektrolīnijas bloķējušas satiksmi, un vējš apgāzis un no ceļa nopūtis automašīnas. Vietām sākušies plūdi. Vairākos Īrijas apgabalos izsludināts ārkārtas stāvoklis un mobilizēti visi ārkārtas dienestu darbinieki. Sarkanais jeb augstākās pakāpes brīdinājums par ļoti spēcīgu vētru pēcpusdienā tika izsludināts visā valstī, izņemot Olsteras provinci salas ziemeļos.
Arī vairākiem desmitiem tūkstošu māju Anglijā un Velsā vētras dēļ pārtrūkusi elektroapgāde, situācija ar katru stundu pasliktinās. Anglijas ziemeļu daļā stiprākais vējš un lielākie postījumi tiek prognozēti trešdienas vakarā pēc vietējā laika.
Orkāna satelituzņemumi, 12 februāris,2014
Satelītbildēs redzams ciklons, kas Britu salām nes vēju ar orkāna spēku, vietām izsludināta retā sarkanā trauksme. http://t.co/spvgxdbiXD




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru