piektdiena, 2014. gada 14. marts

Pirmā nopietna vētra šogad būs šajās brīvdienās.

14.marts: Varētu teikt- esam vētras priekšvakarā… tuvojas aktīvs EV ciklons, kas jau no piektdienas vakarā dos spirgtus vējus un pirmos nokrišņus. Lielākās ciklona jaktis paredzamas sestdien.



Aizvadītajā naktī netālu no Grenlandes izveidojies ciklons, kas brīvdienās, sasniedzot mūsu reģionu, nesīs dinamiskus un vētrainus laika apstākļus – spēcīgu vēju, nokrišņus un aukstumu. Ilgstošam meteomieram nu pienacis gals.
 Piektdien vēl saulains laiks, pastiprināsies R vējš, pēcpusdienā Ziemeļvidzemē brāzmās sasniedzot 17 m/s. Max t. +6..+12°. Naktī uz sestdienu debesis apmāksies, visā valstī gaidāms lietus, vietām, pārsvarā Vidzemē, arī slapjš sniegs. Pastiprināsies dienvidrietumu vējš, no rīta  brāzmās 12-17 metri sekundē (m/s), jūras piekrastē līdz 19-22m/s. Dienā būs pārsvarā apmācies laiks, pēcpusdienā nedaudz skaidrosies. Gaidāms lietus, kas pēcpusdienā visā valstī pāries slapjā sniegā, vakarpusē vietām putinās. Agrā sestdienas pēcpusdienā Kurzemē, sākot ar Baltijas jūras piekrasti, vakarā arī pārējā valstī vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem, un tā ātrums brāzmās pārsniegs 20 m/s, vietām piekrastē sasniedzot 30 m/s. Stiprākais vējš gaidāms Kurzemes piekrastē, kā arī Rīgā un galvaspilsētas apkaimē. Lielākie vēja postījumi, visticamāk, būs sestdienas vakarā Rīgā.  Gaisa temperatūra gan naktī uz sestdienu, gan pa dienu būs +1..+5 grādi, pēcpusdienā kļūs vēsāks, daudzviet sāks piesalt. Naktī uz svētdienu brīžiem snigs un putinās, taču nokrišņu jau būs mazāk nekā pa dienu. Ziemeļrietumu vējš sāks pierimt, nakts otrajā pusē brāzmās visā valstī 15-20m/s. Gaisa temperatūra pazemināsies līdz +1..-3 grādiem. Dienā debesis skaidrosies, uzspīdēs saule, bet brīžiem neliels sniegs un putenis. Ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 13-18m/s. Maksimālā gaisa temperatūra 0..+3 grādi. Rīgā spēcīgākās vēja brāzmas gaidāmas sestdienas vēlā pēcpusdienā Pēc pašreizējām prognozēm ziemeļrietumu vējš visspēcīgākais galvaspilsētā būs laika posmā no sestdienas plkst. 15 līdz 21, brāzmās sasniedzot 24-27m/s. Arī Rīgā brīvdienās snigs. Nelieli vēja postījumi sestdien, sākot no dienas vidus Kurzemē, gaidāmi valsts lielākajā daļā, vislielākie – Rīgā (bet mazāki kā 29.10.2013).Iepriekšējā vētra Latviju skāra 2013.gada 1.-2.decembrī, kad vēja ātrums brāzmās vietām piekrastē pastiprinājās līdz 30 m/s. Līdz šim stiprākās vēja brāzmas šogad bijušas 10.janvārī Liepājā, kad to spēks sasniedza 25 m/s.
Naktī uz svētdienu vējš pierims, svētdien gaidāmas rietumu, ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 16-21 m/s. Svētdien uzspīdēs saule, daudzviet īslaicīgi snigs un puteņos, naktī un no rīta valsts dienvidrietumos iespējama stipra snigšana. Gaisa temperatūra svētdien nepakāpsies augstāk par -1..+3 grādiem.Naktī uz pirmdienu gaisa temperatūra pazemināsies līdz -2..-8 grādiem. No rietumiem Latvijai tuvosies jauns ciklons, tādēļ pirmdien atkal iespējami nokrišņi un vēja pastiprināšanās, šoreiz nokrišņu daudzums un vēja ātrums būs mazāks kā sestdien. Arī turpmāk gaidāmi mainīgi laikapstākļi – temperatūras svārstības, brīžiem nokrišņi un lieli vēji. 

Sestdienas Lietuvas modeļa vēja brāzmu prognoze ap  pl. 16-17
















Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru